Sammanfattning

Vi pratar om 7 sanningar som kan förändra ditt liv! Lever vi alla med massa lögner som håller oss tillbaka? Pelle säger att sanning är värt mer än pengar, kärlek och berömmelse, medan Jesper säger att folk på Åland är deprimerade.

Veckans BokImage result for walden henry david thoreau – “Walden” av Henry Thoreau

“Hellre än pengar, hellre än kärlek, hellre än berömmelse, ge mig sanning.”

– Henry Thoreau

Henry Thoreau är känd för att ha romantiserat livet i en stuga i skogen, borta från samhällets galenskaper.

7 Sanningar Som Kan Förändra Ditt Liv

  1. Du är inte dina tankar – Det är inte “jag” som tänker, utan det är  hjärnan som skapar massa tankar som “jag” inte har valt eller kan påverka. “Jag” kan lyssna på tankarna i mitt huvud och vara medveten om dom, men det är inte “mina” tankar och det är inte “jag” som tänker. Vet du inte skillnaden så kommer du alltid springa runt som en pinball och hjälplöst reagera på tankar som egentligen bara är brus. Försök lära dig skillnaden mellan tankar som dyker upp i ditt huvud och faktiska värderingar, åsikter eller principer du vill leva efter.
  2. Du är ingenting annat än dina beteenden – Om du väljer att agera efter vanor så agerar du på samma sätt i samma situationer och det är vad vi kallar personlighet. Men en person som ständigt lär sig och vågar utsätta sig för nya situationer där han eller hon ständigt förnyar sitt sätt att agera, har du alltså ingen personlighet egentligen. Så oavsett om du är rädd för att göra någonting annorlunda och föredrar att ta på dig en etikett med en personlighet så att du kan fortsätta agera inom ramarna för det eller inte styr vem du är. Men det är bara beteenden, och alla beteenden kan förändras.
  3. Allt i världen är bara en fiktion – om det så gäller pengar, företag, mänskliga rättigheter eller staten Sverige, så är det bara en historia vi har hittat på för att förenkla livet. Pengar har inget värde, så när vi ser valutor kollapsa i framtiden kan det vara bra att komma ihåg hur det enda som egentligen har värde är mat, husrum och kanske ett nätverk. Blanda inte ihop sanning med story. Tro inte att kapitalism inte är en religion bara för att det är en ideologi utan Gud. Det finns många ideologier utan gudar som vi kallar religioner. Blanda inte ihop dom. Tro inte att bara för att vi inte längre tror på Gud att vi är mindre religiösa. Vi tror fortfarande på massa märkliga historier som dom med pengar och makt hittar på för att försöka hålla samman hela systemet. På gott och ont.
  4. Du har inte fri vilja – Ha lite mer empati för dom som inte är födda med dina privilegier. Om du så har pengar, är intelligent eller bara lyckligt lottad så inse att du bara har haft tur. Alla som tar ära för sin tur i livet och tror man har förtjänat framgång för att man har jobbat hårt är bara arroganta. Livet är ett stort lotteri, oavsett om vi pratar om gener eller miljö. Inse att bad guys och kriminella inte föddes med ambitionen att vara elaka. Om vi hade fötts i deras situation hade vi varit likadana. 
  5. Tala sanning – Att tala sanning och sluta spela spelet är det enklaste sättet att minimera problem i alla relationer du har i ditt liv.
  6. Alla ljuger – Om det så är medvetet eller omedvetet så ljuger alla. Speciellt företag, organisationer och personer som har incitament till att påverka dig. Det är några få personer i våra liv som i princip aldrig har incitament till att ljuga; kanske vår familj och absolut närmaste vänner. Det största problemet är att vi är så pass vilseledda att vi kan ljuga när vi tror att vi talar sanning. Mindre intelligenta eller insiktsfulla personer talar väl ständigt i termer som “Det är sant! JAG LOVAR!” för att man läste det på facebook eller hörde en vän säga det. Vi ljuger ständigt för oss själva när vi tror att vi har fattat ett beslut på grund av en viss anledning. Du tror att du väljer att stanna med din sambo för att du älskar honom men egentligen är det för att du är rädd och inte orkar ha delad vårdnad på barnen och att det skulle bli så ekonomiskt dyrt att bo ensam. Vi är sällan medvetna om anledningarna till varför vi gör som vi gör och vi är ganska duktiga på att hitta på anledningar i efterhand som egentligen inte alls hade med saken att göra för att det är mer i linje med vår självbild. Det värsta är väl egentligen företag som försöker tjäna pengar på att ganska medvetet ljuga för konsumenter så att vi ska köpa deras grejer. Om det så är Facebook som säljer användarnas information, eller Tinder som skapar snygga fake-konton, eller Juice där det står “no sugar all natural”, eller Tidningar som ljuger om sin läsar-statistik. Statistik är väl den värsta lögnaren här. När vi tror att något är vetenskap och det bara är total bullshit och placebo fungerar bättre, typ många operationer som läkare gör där man öppnar upp och inte gör någonting och sedan syr ihop och patienten märker stor förbättring. Finns så många lögner där ute. Var skeptisk. Använd sunt bonnförnuft.
  7. Du kan inte bli lycklig – är du oförmögen att vara lycklig just nu så kommer du aldrig heller att bli det. Det finns utan tvekan möjligheten att uppnå dina mål och leva mer och mer det livet du vill leva. Men om du tror att din lycka är beroende av vissa omständigheter för att existera, exempelvis att det måste vara helg och du måste ha pengar att spendera, så är du helt ute och cyklar. Kan du vara lycklig, tillfreds, tacksam och nöjd här och nu, så behöver du inte hänga upp dig på att du måste lyckas med någonting i framtiden för att vara lycklig. Lycka kommer aldrig av framtiden, men dom frön du har sått idag kan växa. Men där det inte finns något frö kan ingenting växa. Om du inte har en förmåga att leva här och nu så kommer du aldrig ha den förmågan. Oavsett hur bra ditt liv kan tyckas bli så kommer du alltid gå runt med en tomhetskänsla i magen.

 

 

 

Kommentera

Din mail kommer inte att synasRequired fields are marked *

Hashtag Livet © 2017